kratke chvilky dlheho filozofa

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Terorista

Tento prispevok je monitorovany.

No ano, koho by v dnesnej dobe napadlo napisat prispevok z takymto nazvom? Urcite to neprinesie nic dobre. Okrem toho, ze si to niekto precita, sa este okolo toho udeje strasne mnozstvo veci. Ako napriklad...

Vladne aj mimovladne (alebo skor nadvladne) organizacie dostanu upozornenie, ze ich monitorovacie zariadenia nasli v jednom z prispevkov na www.blog.sk slovo ’Terorista’.
Este stale je tu moznost, ze tieto automatizovane masinky moj clanok az tak nezaujme, takze sem pre zaujimavost pridajme slova ako bomba, atentat, letisko, al-kaida, WTC (alebo tiez World Trade Centre) ci Londyn.

Po vyhodnoteni sa na tento clanok (teraz uz snad naozaj :-) niekto pozrie. Rychlo ho prebehne (trenovany clovek by to mal zvladat v priebehu niekolkych sekund) a vyzisti, ci je obsah skodlivy alebo v niecom napomocny terorizmu.
Tu sa praca tohto cloveka konci, pretoze (prosim o odpustenie :-) pri tejto vete zisti, ze som si z nich urobil peknu prdel :-))((-:

A ciel tohto clanku? Skuste sa zamysliet nad svetovou vojnou, v ktorej stacilo povedat: ’On je zid!’, a s uspechom ste niekoho poslali na verejnu popravu. V podstate bolo jedno, ci tym zidom naozaj bol.
A dnes? Pridete k jednemu z nekonecneho mnozstva policajtov napr. na stanici metra v Londyne a poviete mu: ’Tam ten ujo je terorista!’
Je pritom jedno, ci nim naozaj je, alebo je to len niekto, kto vam poriadne lezie na nervy. V minute je zatknuty a odvedeny kamsi, kde ho budu vypocuvat a tryznit tak dlho, ze sa nakoniec k tomu terorizmu prizna.

Nemate pocit, ze tretia svetova uz davno zacala?




Pisat | stály odkaz

Komentáre

  1. Ja mám skôr pocit,
    že tretia svetová skončila a plynule prechádza do štvrtej - tej, ktorú máš ty na mysli. Že ide o jeden globálny konflikt v rôznych fázach vývoja globalizácie planéty západnou kultúrou.
    Tretia bola predsa tá studená vojna, tá, ktorú sme my prehrali. Bola dôsledkom výsledkov druhej svetovej vojny - globálnym rozdelením sveta na východ, západ a zvyšok.
    No a tá štvrtá je dôsledkom tretej, teda jednoznačným víťazstvom Západu s dôsledkom výraznej strategickej nerovnováhy v prospech Západu a nevhnutne rastúcej frustrácie parciálnych záujmových skupín - terorizmus, momentálne hlavne islámsky. Taký bin Ladin je ukážkovým dôsledkom tretej svetovej vojny, či nie?
    Inak - pekná úvaha, systém Echelon nikto nezrušil, iba predpokladám, že je možné strojovo analyzovať texty aj tak, že tento tvoj príspevok je automticky vyradený zo zoznamu podozrivých.
    Tiež si myslím, že máš pravdu v tej obave pred prílišnými právomocami štátu. Dať štátu veľké právomoci nad spločnosťou je veľké riziko. Na vine nástupu fašizmu v Nemecku neboli na vine nacisti, ale tí, ktorí predtým dali štátu veľké právomoci, ktoré nacisti iba využili. Aj u nás sa kde-kto neustále pokúša štátu pridávať na sile, nechce znížiť dane, čím dáva štátu ekonomickú silu, chce zvýšiť právomoc polície, súdu a pod. Aj keď to ospravedlňuje bezpečnosťou občanov, zvyšuje riziko nástupu niekoho, kto moc využije inak.
    publikované: 25.09.2005 16:09:51 | autor: Daimonion vonCave (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. asi
    to tak bolo aj v inych casoch, napriklad v stredoveku stacilo vyhlasit, ze zena je bosorka a upalili ju bez priciny
    publikované: 26.09.2005 08:30:02 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. preco chodite okolo horucej polievky
    2 DvC: povedz rovno, ze ide o Fica, ktory by kontroloval dokonca pomocou analnej sondy aj stolicu kazdeho obcana atd.

    2 lulla: a si? ja len, ze mi par polienok ostalo, keby si mala zaujem o nejake to sadlo-maso :)
    publikované: 26.09.2005 10:36:55 | autor: humusak (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. humusak
    no dik, odlozim si na zimu, ked bude 20 pod nulou, budem sa vyskierat, ako mi je teplucko
    publikované: 26.09.2005 10:40:54 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014