kratke chvilky dlheho filozofa

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Liecenie

Lekcia 1

Vazene damy a pani porotcovia.

Odisiel som na liecene a prisiel som na to, ze sa nevyliecim bez Vas.
A preto sa mi naskytla prva moznost opytat sa zakladnu otazku, bez ktorej sa nepohnem dalej.

Kde zacina sebeckost?

Ak mam priatelku (len kamaratku), ktoru mam rad, ale viem, ze ma priatela, je sebecke trochu si jej priazen prisvojit, aj ked to k nicomu, co by porusilo akekolvek "spolocenske pravidla" nevedie?

Ak poviem: "Toto a toto ovladam.", kedy je to sebecke? Ked sa rozpravam s niekym o tom, s cim dokazem pracovat v ramci pracovnej naplne? Alebo len ked to vtedy poviem povysenecky?

Je sebecke byt nervozny, ked niekto nevie to, co ja viem a trva mu neskutocne dlho pochopit to, ked sa mu to snazim vysvetlit? Alebo je sebecke vysvetlovat to raz a potom druhy krat rovnako "zle" ako ten prvy, ked to ten niekto nepochopi?

Prosim, posudte.

Kde Su Hranice??


Pisat | stály odkaz

Komentáre

  1. ja mam
    jednu velmi zlu vlastnost - zabudam, ze to, co viem ja, nemusia vediet ti druhi... a ked sa s nimi bavim ako so seberovnymi, zbadam, ze oni mi vobec nerozumia
    publikované: 09.06.2005 09:02:09 | autor: lulla (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. cg
    po poriadku cyb... ked je dievca zadane a tebe sa jej naklonnost paci ci sam jej prejavujes naklonnost... rozhodne to nie je zle... ved ani jej priatel isto nechodi s klapkami na ociach a zenam sa paci, nie?! myslim, ze je to normalne... a ak chces nieco viac a mas vazne umysly... snaz sa ako len vies a ja ti drzim palce

    ked nieco NAOZAJ vies a niekto chce vediet co vies... rozpravaj a prehanaj... zvlast ak ti to moze pomoct napr v povyseni... to nie je sebecke... chces vediet co viem ja? viem vyborne masirovat a rehabilitovat skoro vsetko a obcas aj zlomene srdcia... to ale neznamena, ze kazdy je so mnou spokojny, lebo kazdemu vyhovuje nieco ine... to sa tyka tych masazi... zatial mam iba jeden negativny ohlas o ktorom viem... celkom slusne...

    ked niekomu nieco vysvetlujes, pytaj sa ho ci rozumie a ci ty hovoris zrozumitelne... ak povie ano a nechape to ani na 3x, mas pravo sa nastvat... aj ja by som sa... ale musis pocitat aj s tym, ze nie kazdy ma na tu danu vec rovnako sikovny mozog ako ty... pripadne si spomen sáko dlho si sa to ty ucil...

    snaz sa vsak nevybuchnut... prerus vysvetlovanie, chod sa nadychat vzduchu a vrat sa k tomu o hodinu...

    vela stastia

    a mudrost na zaver... musime byt obcas aj sebecki, aby sme sa mali dobre...


    publikované: 09.06.2005 12:58:57 | autor: ywana (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. to ywana
    ta posledna veta ... kolkokrat mi ju v poslednej dobe vraveli... ked to pocuvam nezavisle od viacerych, asi to bude pravda. Zacinam sa nou riadit!
    publikované: 09.06.2005 13:14:53 | autor: bowden (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ego
    Človek musí mať v prvom rade rád sám seba (ale nemyslím na narcistov). V opačnoom prípade je "masochistom" a trpiteľom, ktorý si nechá so sebou robiť čo sa iným zachce. Trochu zdravého ega nezaškodí.
    publikované: 09.06.2005 17:22:27 | autor: yetti (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. kde su hranice sebeckosti to neviem....
    ..sam mam niekedy problem s ich poznanim.... Ale co viem je to, co sebecke nie je...<br>A to dat patricne najavo ze mas niekoho rad... komukolvek, a kedykolvek..
    publikované: 09.06.2005 22:31:56 | autor: samuel (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. hranice
    ma kazdy svoje, zalezi ako clovek vnima sam seba a ako prijma podnety od druhych. Napriklad taky masochista urcite posudzuje sebectvo inak ako narcisista. Podla mna, pokial presadzujem sama seba bez toho, aby som niekomu cielene ublizovala, alebo ak svojimi akciami branim tomu aby mne niekto cielene ublizoval, tak sebec nie som. A ak niekomu nieco vysvetlujes a nejde to a zacnes byt z toho nervozny, tak si nemyslim, ze je to sebecke, skor to naznacuje, ze asi Ti vysvetlovanie nie je prirodzene a clovek ktoremu to vysvetlujes zase nema prirodzene inklinacie k vysvetlovanemu.
    publikované: 10.06.2005 01:54:08 | autor: essence (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. záleží
    na tom, aké hranice si človek osvojí...ak by niekto vyrástol s hmlovinami na orione, tak bude vnímať úplne inak ako mauglí, ktorý vyrástol medzi zvieratami: ) chcem tým povedať, že ak sa riadime nejakými zásadami, ich dodržiavanie negarantuje správnu cestu...iba ak v úzkom zmysle prostredia, ktoré nám ich vpečatilo...
    publikované: 10.06.2005 02:29:28 | autor: ET (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. vdaka
    vsetkym, lekciu #1 povazujem tymto za uzavretu :-)(-:
    publikované: 10.06.2005 13:20:12 | autor: CyberGhost (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014